Aller au contenu principal

Yvan Chouinard

Professeur titulaire
Yvan.Chouinard@fsaa.ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 4139

Directeur de département
Yvan.Chouinard@fsaa.ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 4131-A

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Affiliations
Centre de recherche en sciences et technologie du lait
Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels

Op+LAIT : Regroupement de recherche pour un lait de qualité optimale (Op+LAIT)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Laval - Fonds internes, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université de Montréal
Du 1 avril 2024 au 31 mars 2030

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Concordia, Institut national de recherche scientifique (INRS), Université du Québec à Rimouski, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université McGill, Université Laval - Fonds internes, Merinov - Centre d'innovation de l'aquaculture et des pêches du Québec
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024 au 31 mars 2030

Transfert de connaissances (Qualité du colostrum: Influence de l'alimentation en fin de gestation sur le transfert d'immunité passive et le profil en lipides plasmatiques chez l'ovin)
Programme: Programme Innovation bioalimentaire 2023-2028 - Volet 2 - Recherche appliquée, développement expérimental et adaptation technologique
Organisme(s) subventionnaire(s): Ministère de l'agriculture, des pêcheries et de l'alimentation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 19 mars 2024 au 31 mars 2027

Qualité du colostrum: Influence de l'alimentation en fin de gestation sur le transfert d'immunité passive et le profil en lipides plasmatiques chez l'ovin
Programme: Programme Innovation bioalimentaire 2023-2028 - Volet 2 - Recherche appliquée, développement expérimental et adaptation technologique
Organisme(s) subventionnaire(s): Ministère de l'agriculture, des pêcheries et de l'alimentation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 19 mars 2024 au 30 avril 2026

Lipid metabolism in lactating ruminants
Programme: Subventions à la découverte SD (individuelles et d'équipe)
Organisme(s) subventionnaire(s): Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2021 au 31 mars 2026

La supplémentation lipidique en alimentation de la vache laitière et son impact sur la production, la composition et les propriétés technologiques du lait
Programme: Programme Innov’Action agroalimentaire
Organisme(s) subventionnaire(s): Ministère de l'agriculture, des pêcheries et de l'alimentation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 3 février 2021 au 31 mars 2025

Étude de l'impact des acides gras de l'huile de loup-marin sur le soulagement des symptômes associés à la polyarthrite rhumatoïde
Programme: INNOVAMER
Organisme(s) subventionnaire(s): Seadna, Ministère de l'agriculture, des pêcheries et de l'alimentation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 31 mars 2025

Financements des 2 dernières années

Op+LAIT : Regroupement de recherche pour un lait de qualité optimale (Op+Lait)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université McGill, Université de Sherbrooke, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université de Montréal
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université de Montréal
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

  • Pauline Denis, Stage postdoctoral en sciences animales
  • Myriam Landry, Doctorat en sciences animales
  • Encadrements terminés dans les 5 dernières années

  • Myriam Landry, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Jérome Lamontagne, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Stéphanie Dion, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Liliana Fadul Pacheco, Doctorat en sciences animales
  • Angel Rene Alfonso Avila, Doctorat en sciences animales
  • Mérilie Gagnon, Doctorat en microbiologie agroalimentaire
  • Amélie Beauregard, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Bridget Fomenky, Doctorat en sciences animales
  • Lea Cadi Saliba, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Marie-Christine Fauteux, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Maxime Leduc, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Maxime Leduc, Doctorat en sciences animales
  • Marie-Pier Villeneuve, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Marie-Pierre Dallaire, Maîtrise en sciences animales - avec mémoire
  • Publications des 5 dernières années

    Production performance and milk composition of late lactation dairy goats fed diets based on silages of four different forage species Animal - Open Space, 2024/12. A. Doyon, G.F. Tremblay, R. Gervais, P.Y. Chouinard. DOI 10.1016/j.anopes.2024.100070

    Growth performance, carcass characteristics, and meat quality in meat and dairy goat kids fed a concentrate-based diet or allotted to an intensive rotational grazing system Canadian Journal of Animal Science, 2024/05/16. M.-È. Brassard, P.Y. Chouinard, G.F. Tremblay, R. Gervais, É. Pouliot, L. Tessier, C. Gariépy, D. Cinq-Mars. DOI 10.1139/cjas-2023-0075

    Nitrogen efficiency in cows fed red clover- or alfalfa-silage-based diets differing in rumen-degradable protein supply Animal - Open Space, 2023/12. M. Leduc, R. Gervais, P.Y. Chouinard. DOI 10.1016/j.anopes.2023.100050

    Milk volatilome as affected by somatic cell count in Holstein cows Animal - Open Space, 2023/12. P.Y. Chouinard, C. Garon, Y. Lebeuf, S. Dufour, R. Gervais. DOI 10.1016/j.anopes.2023.100049

    Lactational performance of cows fed extruded flaxseed in commercial dairy herds Animal - Open Space, 2023/12. A. Beauregard, M.-P. Dallaire, R. Gervais, P.Y. Chouinard. DOI 10.1016/j.anopes.2023.100043

    Phylogenetic variation in raw cow milk microbiota and the impact of forage combinations and use of silage inoculants Frontiers in Microbiology, 2023/11/07. Alexandre J. K. Ouamba, Mérilie Gagnon, Thibault Varin, P. Yvan Chouinard, Gisèle LaPointe, Denis Roy. DOI 10.3389/fmicb.2023.1175663

    External evaluation of the prediction equation for milk fat yield by the 2021 NASEM dairy model using data from eastern Canadian dairy herds JDS Communications, 2023/09. S. Binggeli, D. Pellerin, P.Y. Chouinard. DOI 10.3168/jdsc.2022-0360

    Composition and distribution of fatty acids in various lipid fractions in serum and follicular fluid of women undergoing assisted reproductive technology PLOS ONE, 2023/06/21. Yujie Liu, Kelly Tilleman, Bruno Vlaeminck, Rachel Gervais, P. Yvan Chouinard, Petra De Sutter, Veerle Fievez. DOI 10.1371/journal.pone.0286946

    Effect of postruminal supply of linseed oil in dairy cows: 2. Milk fatty acid profile and oxidative stability Journal of Dairy Research, 2023/05/08. Daniel E. Rico, Rachel Gervais, Sara M. Peňa-Cotrino, Yolaine Lebeuf, P. Yvan Chouinard. DOI 10.1017/s0022029923000262

    Effect of postruminal supply of linseed oil in dairy cows: 1. Production performance and fate of postruminally available α-linolenic acid Journal of Dairy Research, 2023/05/04. Rachel Gervais, Daniel E. Rico, Sara M. Peňa-Cotrino, Yolaine Lebeuf, P. Yvan Chouinard. DOI 10.1017/s0022029923000250

    Increased dietary vitamin D3 and calcium partially alleviate heat stress symptoms and inflammation in lactating Holstein cows independent of dietary concentrations of vitamin E and selenium Journal of Dairy Science, 2023/05. A. Ruiz-González, W. Suissi, L.H. Baumgard, Y. Martel-Kennes, P.Y. Chouinard, R. Gervais, D.E. Rico. DOI 10.3168/jds.2022-22345

    Effects of soybean oil plus additional forage and anabolic implant in finishing steers: feedlot performance, carcass composition, and meat quality Canadian Journal of Animal Science, 2023/01/12. V. Poulin, Claude Gariépy, S. Cliche, J. Jacob, Rachel Gervais, Yvan Chouinard. DOI 10.1139/cjas-2022-0060

    Effects of direct-fed Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis on production performance and milk fatty acid profile in dairy cows Journal of Dairy Science, 2023. Lamontagne, J., Rico, D.E., Perdomo, C.M., Ronholm, J., Gervais, R., Chouinard, P.Y.. DOI 10.3168/jds.2022-22564

    Metataxonomic insights into the microbial ecology of farm-scale hay, grass or legume, and corn silage produced with and without inoculants Frontiers in Systems Biology, 2022/08/12. Alexandre J. Kennang Ouamba, Mérilie Gagnon, Thibault Varin, P. Yvan Chouinard, Gisèle LaPointe, Denis Roy. DOI 10.3389/fsysb.2022.955611

    Thermal adaptation and fatty acid profiles of bone marrow and muscles in mammals: Implications of a study of caribou (Rangifer tarandus caribou) PLoS ONE, 2022. Morin, E., Soppela, P., Chouinard, P.Y.. DOI 10.1371/journal.pone.0268593

    The fatty acid composition in follicles is related to the developmental potential of oocytes up to the blastocyst stage: a single-centre cohort study Reproductive Biology and Endocrinology, 2022. Liu, Y., Tilleman, K., Vlaeminck, B., Gervais, R., Chouinard, P.Y., De Sutter, P., Fievez, V.. DOI 10.1186/s12958-022-00974-7

    Milk yield and composition in dairy goats fed extruded flaxseed or a high-palmitic acid fat supplement Journal of Dairy Research, 2022. Lévesque, J., Dion, S., Rico, D.E., Brassard, M.-E., Gervais, R., Chouinard, P.Y.. DOI 10.1017/S0022029922000784

    Graduate Student Literature Review: Farm management practices: Potential microbial sources that determine the microbiota of raw bovine milk Journal of Dairy Science, 2022. Ouamba, A.J.K., Gagnon, M., LaPointe, G., Chouinard, P.Y., Roy, D.. DOI 10.3168/jds.2021-21758

    Production performance and oxidative stability of milk enriched with n-3 fatty acids in holstein cows fed flaxseed meal Canadian Journal of Animal Science, 2021. Rico, D.E., Gervais, R., Schwebel, L., Lebeuf, Y., Chouinard, P.Y.. DOI 10.1139/cjas-2020-0105

    Potassium carbonate as a supplement to improve milk fat concentration and yield in early-lactating dairy goats fed a high-starch, low-fiber diet Journal of Dairy Science, 2021. Dion, S., Brassard, M.E., Lévesque, J., Rico, D.E., Tremblay, G.F., Gervais, R., Chouinard, P.Y.. DOI 10.3168/jds.2020-19960

    Effects of a dietary supplement enriched in palmitoleic acid on fatty acid composition of follicular fluid, granulosa cell metabolism, and oocyte developmental capacity in early lactation dairy cows Journal of Dairy Science, 2021. Plante-Dubé, M., Picard, C., Gilbert, I., Robert, C., Fievez, V., Vlaeminck, B., Belleannée, C., Gervais, R., Chouinard, P.Y.. DOI 10.3168/jds.2020-19191

    Effect of two thermoresistant non-starter lactic acid bacteria strains on volatilome profile during Cheddar ripening simulation International Journal of Food Microbiology, 2021. Gagnon, M., Goulet, C., LaPointe, G., Chouinard, P.Y., Roy, D.. DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109382

    Characterization of raft microdomains in bovine mammary tissue during lactation: How they are modulated by fatty acid treatments Journal of Dairy Science, 2021. Taga, H., Dallaire, M.P., Gervais, R., Richard, F.J., Ma, L., Corl, B.A., Chouinard, P.Y.. DOI 10.3168/jds.2020-19267

    Apparent digestibility of macronutrients and fatty acids from microalgae (Schizochytrium sp.) fed to rainbow trout (oncorhynchus mykiss): A potential candidate for fish oil substitution Animals, 2021. Bélanger, A., Sarker, P.K., Bureau, D.P., Chouinard, Y., Vandenberg, G.W.. DOI 10.3390/ani11020456

    Prevalence and abundance of lactic acid bacteria in raw milk associated with forage types in dairy cow feeding Journal of Dairy Science, 2020. Gagnon, M., Ouamba, A.J.K., LaPointe, G., Chouinard, P.Y., Roy, D.. DOI 10.3168/jds.2019-17918

    Lactation performance and milk fatty acid composition of lactating dairy cows fed Camelina sativa seeds or expeller Animal Feed Science and Technology, 2020. Sarramone, J.P., Gervais, R., Benchaar, C., Chouinard, P.Y.. DOI 10.1016/j.anifeedsci.2020.114697

    Intra- and inter-individual variability of fatty acid composition of the follicular fluid in a cohort of 23 women undergoing assisted reproductive treatment Journal of Assisted Reproduction and Genetics, 2020. Liu, Y.J., Vlaeminck, B., Tilleman, K., Chouinard, P.Y., Gervais, R., De Sutter, P., Fievez, V.. DOI 10.1007/s10815-019-01669-6

    Effects of increasing amounts of extruded linseed in the diet on apparent ruminal synthesis of some B vitamins in dairy cows Animal, 2020. Beaudet, V., Gervais, R., Chouinard, P.Y., Graulet, B., Martin, C., Doreau, M., Girard, C.L.. DOI 10.1017/S1751731120000671

    Abomasally infused SFA with varying chain length differently affect milk production and composition and alter hepatic and mammary gene expression in lactating cows British Journal of Nutrition, 2020. Rico, D.E., Parales, J.E., Corl, B.A., Lengi, A., Chouinard, P.Y., Gervais, R.. DOI 10.1017/S0007114520000379

    Domaines de recherche

    • Productions animales, n.c.a.
    • Nutrition et métabolisme des animaux
    • Croissance des animaux
    • Gestion des animaux

    Les informations contenues dans cette page sont extraites de différents systèmes experts de l’Université Laval. Si vous constatez une erreur ou avez des questions quant aux données affichées, communiquez avec nous en écrivant à l’adresse repertoire-corps-professoral@ulaval.ca. Nous nous assurerons de rediriger votre demande à la bonne personne.