Aller au contenu principal

Marie-Claude Vohl

Professeure titulaire
(418) 656-2131, poste 404676
Marie-Claude.Vohl@fsaa.ulaval.ca
Pavillon des Services
2440, boul Hochelaga
Local 2729K

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Affiliations
Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels
Centre Nutrition, santé et société

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Concordia, Institut national de recherche scientifique (INRS), Université du Québec à Rimouski, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université McGill, Université Laval - Fonds internes, Merinov - Centre d'innovation de l'aquaculture et des pêches du Québec
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024 au 31 mars 2030

Dairy product consumption and risk of type 2 diabetes: a large, prospective, multi-omics investigation among Canadian adults and an assessment of the quality of evidence.
Programme: Dairy Research Cluster 4 - Human Nutrition and Health
Organisme(s) subventionnaire(s): Les producteurs laitiers du Canada, Danish Dairy Research, National Dairy Council
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024 au 31 décembre 2028

Pôle de recherche et d'innovation pour accélérer la transition vers des systèmes alimentaires durables et résilients
Programme: APPEL à Pôle de recherche et d’innovation du FRQNT – Secteur Bioalimentaire
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2022 au 31 mars 2025

Predicting weight loss and metabolic improvements after bariatric surgery through a novel genetic and epigenetic score
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 31 mars 2026

Identifying the biological basis of GWAS hits for plasma triglyceride response to an omega-3 fatty acid supplementation
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 31 mars 2026

Financements des 2 dernières années

Réunion scientifique conjointe SQLNM/CMDO : La santé cardiométabolique à tous les stades de la vie
Programme: Subventions de planification et dissémination – Programme d’appui communautaire des instituts
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2023 au 31 mars 2024

Les médiateurs nutritionnels de la susceptibilité génétique à l’obésité au sein de la UK Biobank: analyse des nouvelles données dérivées du rappel de 24h
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 3 mai 2023 au 31 mars 2024

Nouvelle approche pour faciliter le contrôle de l’appétit et favoriser la gestion du poids à long terme – Volet génétique
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 19 avril 2023 au 1 mars 2024

Rencontre scientifique internationale conjointe SQLNM/CMDO : La chronobiologie dans les maladies cardiométaboliques
Programme: Subventions de planification et dissémination – Programme d’appui communautaire des instituts
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 janvier 2023 au 31 décembre 2023

Acides biliaires et maladies inflammatoires chroniques de l’intestin : et si la solution était dans l’assiette?
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 3 mars 2022 au 2 mars 2023

A transcriptome- and proteome-wide association study of non-alcoholic fatty liver disease
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2021 au 30 septembre 2024

Identifying nutrition and lifestyle mediators of genetic susceptibility to obesity: towards a precision lifestyle medicine approach to obesity prevention
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2021 au 30 septembre 2024

Informing evidence-based practice in nutritional genomics: an educational needs assessment of nutrition providers and development of a decision aid prototype
Programme: CFDR Research Grant Competition
Organisme(s) subventionnaire(s): Fondation Canadienne de la recherche en diététique
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juillet 2021 au 31 juillet 2023

3alpha-hydroxysteroid dehydrogenase type 3 as a modulator of human adipose tissue function and distribution
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 31 mars 2024

Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 1.3
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019 au 31 octobre 2024

Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019 au 31 octobre 2024

Metabolic Adaptations and Role of Nutritionnally-Mediated Gut Microbiota changes Following Mango Consumption in Overweight Men and Women : The MANGO Pilot Study
Organisme(s) subventionnaire(s): National Mango Board
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 23 avril 2018 au 31 décembre 2022

Chaire de recherche du Canada sur la génomique appliquée à la nutrition et à la santé métabolique
Programme: Chaires de recherche du Canada - Fonctionnement
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2017 au 31 mai 2024

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cellular phenotypes and molecular mechanisms
Programme: Subventions à la découverte SD (individuelles et d'équipe)
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat Inter-Conseils (Canada) (CRSH, CRSNG, IRSC), Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2023

Translational approach to establish the cardiometabolic health effects and mechanisms of action of fish nutrients: from animal models to obese insulin-resistant subjects
Programme: Subventions de recherche programmatique sur l’alimentation et la santé
Organisme(s) subventionnaire(s): Cooke Aquaculture, Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2013 au 31 mars 2023

  • Valentin Barbe, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • William Gagnon, Doctorat en nutrition
  • Loubna Amzil, Doctorat en nutrition
  • Encadrements terminés dans les 5 dernières années

  • Benedicte Allam-Ndoul, Doctorat en nutrition
  • Bénédicte L Tremblay, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Catherine Ouellette, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Hubert Cormier, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Hubert Cormier, Doctorat en nutrition
  • Elisabeth Thifault, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Annie Bouchard-Mercier, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Annie Bouchard-Mercier, Doctorat en nutrition
  • Michèle Rousseau, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Ellie Gauthier, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Maximilien Christophe Franck, Doctorat en nutrition
  • Josiane Morin-Bernier, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Stéphanie Bégin, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Bastien Vallée-Marcotte, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Bastien Vallée-Marcotte, Doctorat en nutrition
  • Bénédicte L Tremblay, Doctorat en nutrition
  • Anna Cieslak, Doctorat en sciences pharmaceutiques
  • Cyril Bigo, Doctorat en sciences pharmaceutiques
  • Publications des 5 dernières années

    Fecal deoxycholic acid associates with diet, intestinal microbes, and total bilirubin in primary sclerosing cholangitis JHEP Reports, 2024/12. Connie Chan, Mateus Lemos, Peter Finnegan, William Gagnon, Richard Dean, Maryam Yazdanafar, Joseph Zepeda, Marie-Claude Vohl, Michael Trauner, Joshua R. Korzenik, Olivier Barbier, Maria L. Marco, Christopher L. Bowlus. DOI 10.1016/j.jhepr.2024.101188

    Genetic assessment of efficacy and safety profiles of coagulation cascade proteins identifies Factors II and XI as actionable anticoagulant targets European Heart Journal Open, 2024/05/02. Eloi Gagnon, Arnaud Girard, Jérôme Bourgault, Erik Abner, Dipender Gill, Sébastien Thériault, Marie-Claude Vohl, André Tchernof, Tõnu Esko, Patrick Mathieu, Benoit J Arsenault. DOI 10.1093/ehjopen/oeae043

    Update of a Genetic Risk Score Predictive of the Plasma Triglyceride Response to an Omega-3 Fatty Acid Supplementation in the FAS Study Nutrients, 2023/02/25. Ellie Gauthier, Juan de Toro-Martín, Bastien Vallée-Marcotte, Simone Lemieux, Iwona Rudkowska, Patrick Couture, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu15051156

    Impact of Blueberry Consumption on the Human Fecal Bileacidome: A Pilot Study of Bile Acid Modulation by Freeze-Dried Blueberry Nutrients, 2022/09/17. William Gagnon, Véronique Garneau, Jocelyn Trottier, Mélanie Verreault, Charles Couillard, Denis Roy, André Marette, Jean-Philippe Drouin-Chartier, Marie-Claude Vohl, Olivier Barbier. DOI 10.3390/nu14183857

    Eco-Evolutionary Dynamics of the Human-Gut Microbiota Symbiosis in a Changing Nutritional Environment Evolutionary Biology, 2022/09. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1007/s11692-022-09569-x

    Appraisal of Gene-Environment Interactions in GWAS for Evidence-Based Precision Nutrition Implementation Current Nutrition Reports, 2022/08/11. Rodrigo San-Cristobal, Juan de Toro-Martín, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1007/s13668-022-00430-3

    Impact of Blueberry Consumption on the Human Fecal Bileacidome: A Pilot Study 2022/08/10. William Gagnon, Véronique Garneau, Jocelyn Trottier, Mélanie Verreault, Charles Couillard, Denis Roy, André Marette, Jean Philippe Drouin-Chartier, Marie-Claude Vohl, Olivier Barbier. DOI 10.20944/preprints202208.0202.v1

    Mendelian Randomization Analysis Identifies Blood Tyrosine Levels as a Biomarker of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Metabolites, 2022/05. Émilie Gobeil, Ina Maltais-Payette, Nele Taba, Francis Brière, Nooshin Ghodsian, Erik Abner, Jérôme Bourgault, Eloi Gagnon, Hasanga Dilshan Manikpurage, Christian Couture, Patricia Mitchell, Patrick Mathieu, François Julien, Jacques Corbeil, Marie-Claude Vohl, Sébastien Thériault, Tõnu Esko, André Tchernof, Benoit Arsenault. DOI 10.3390/metabo12050440

    Gut Microbial Signatures of Distinct Trimethylamine N-Oxide Response to Raspberry Consumption Nutrients, 2022/04. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, Andre Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu14081656

    Raspberry consumption: identification of distinct immune-metabolic response profiles by whole blood transcriptome profiling The Journal of Nutritional Biochemistry, 2022/03. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, André Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1016/j.jnutbio.2022.108946

    Nutrigenetics, omega-3 and plasma lipids/lipoproteins/apolipoproteins with evidence evaluation using the GRADE approach: a systematic review BMJ Open, 2022/02. Justine Keathley, Véronique Garneau, Valérie Marcil, David M Mutch, Julie Robitaille, Iwona Rudkowska, Gabriela Magdalena Sofian, Sophie Desroches, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1136/bmjopen-2021-054417

    Salmon peptides limit obesity‐associated metabolic disorders by modulating a gut‐liver axis in vitamin D‐deficient mice Obesity, 2021/10. Marion Valle, Patricia L. Mitchell, Geneviève Pilon, Thibault Varin, Loïc Hénault, Jonathan Rolin, Roger McLeod, Tom Gill, Denis Richard, Marie‐Claude Vohl, Hélène Jacques, Claudia Gagnon, Laurent Bazinet, André Marette. DOI 10.1002/oby.23244

    Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid: A Pharmaco-Nutraceutical Approach to Improve the Responsiveness to Ursodeoxycholic Acid Nutrients, 2021/07/29. Ariane Thérien, Anna Cieślak, Mélanie Verreault, Martin Perreault, Jocelyn Trottier, Stéphane Gobeil, Marie-Claude Vohl, Olivier Barbier. DOI 10.3390/nu13082617

    AKR1C2 and AKR1C3 expression in adipose tissue: Association with body fat distribution and regulatory variants Molecular and Cellular Endocrinology, 2021/05. Giada Ostinelli, Jinchu Vijay, Marie-Claude Vohl, Elin Grundberg, Andre Tchernof. DOI 10.1016/j.mce.2021.111220

    Identification of Phenotypic Lipidomic Signatures in Response to Long Chain n‐3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Humans Journal of the American Heart Association, 2021/02/02. Matthew Picklo, Bastien Vallée Marcotte, Michael Bukowski, Juan de Toro‐Martín, Bret M. Rust, Frédéric Guénard, Marie‐Claude Vohl. DOI 10.1161/JAHA.120.018126

    Exploring Attitudes, Subjective Norms and Perceived Behavioural Control in a Genetic-Based and a Population-Based Weight Management Intervention: A One-Year Randomized Controlled Trial Nutrients, 2020/12/08. Justine R. Horne, Jason A. Gilliland, Marie-Claude Vohl, Janet Madill. DOI 10.3390/nu12123768

    Effects of Daily Raspberry Consumption on Immune-Metabolic Health in Subjects at Risk of Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial Nutrients, 2020/12. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Véronique Garneau, Valérie Guay, Michèle Kearney, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, André Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu12123858

    Animal and Cellular Studies Demonstrate Some of the Beneficial Impacts of Herring Milt Hydrolysates on Obesity-Induced Glucose Intolerance and Inflammation Nutrients, 2020/10/22. Rachel Durand, Adia Ouellette, Vanessa P. Houde, Frédéric Guénard, Thibaut V. Varin, Bruno Marcotte, Geneviève Pilon, Erwann Fraboulet, Marie-Claude Vohl, André Marette, Laurent Bazinet. DOI 10.3390/nu12113235

    Social Support, but Not Perceived Food Environment, Is Associated with Diet Quality in French-Speaking Canadians from the PREDISE Study Nutrients, 2019/12/12. Elise Carbonneau, Benoît Lamarche, Julie Robitaille, Véronique Provencher, Sophie Desroches, Marie-Claude Vohl, Catherine Bégin, Mathieu Bélanger, Charles Couillard, Luc Pelletier, Luigi Bouchard, Julie Houle, Marie-France Langlois, Louise Corneau, Simone Lemieux. DOI 10.3390/nu11123030

    Intakes of Total, Free, and Naturally Occurring Sugars in the French-Speaking Adult Population of the Province of Québec, Canada: The PREDISE Study Nutrients, 2019/09/30. Amélie Bergeron, Marie-Ève Labonté, Didier Brassard, Alexandra Bédard, Catherine Laramée, Julie Robitaille, Sophie Desroches, Véronique Provencher, Charles Couillard, Marie-Claude Vohl, Benoît Lamarche, Simone Lemieux. DOI 10.3390/nu11102317

    Consumption of low nutritive value foods and cardiometabolic risk factors among French-speaking adults from Quebec, Canada: the PREDISE study. Nutrition journal, 2019/08/29. DOI 10.1186/s12937-019-0474-y

    Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial. European journal of endocrinology, 2019/07/01. DOI 10.1530/eje-19-0156

    Network Analysis of the Potential Role of DNA Methylation in the Relationship between Plasma Carotenoids and Lipid Profile Nutrients, 2019/06/04. Bénédicte L. Tremblay, Frédéric Guénard, Benoît Lamarche, Louis Pérusse, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu11061265

    Weighted gene co-expression network analysis to explain the relationship between plasma total carotenoids and lipid profile Genes & Nutrition, 2019/05/08. Bénédicte L. Tremblay, Frédéric Guénard, Benoît Lamarche, Louis Pérusse, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1186/s12263-019-0639-5

    Acute Effects of Single Doses of Bonito Fish Peptides and Vitamin D on Whole Blood Gene Expression Levels: A Randomized Controlled Trial International Journal of Molecular Sciences, 2019/04. Frederic Guenard, Hélène Jacques, Claudia Gagnon, André Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/ijms20081944

    Genetic Risk Score Predictive of the Plasma Triglyceride Response to an Omega-3 Fatty Acid Supplementation in a Mexican Population Nutrients, 2019/03. Bastien Vallée Marcotte, Frédéric Guénard, Julien Marquis, Aline Charpagne, Felipe Vadillo-Ortega, Maria Tejero, Aristea Binia, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu11040737

    Dissecting features of epigenetic variants underlying cardiometabolic risk using full-resolution epigenome profiling in regulatory elements Nature Communications, 2019/03. Fiona Allum, Åsa K. Hedman, Xiaojian Shao, Warren A. Cheung, Jinchu Vijay, Frédéric Guénard, Tony Kwan, Marie-Michelle Simon, Bing Ge, Cristiano Moura, Elodie Boulier, Lars Rönnblom, Sasha Bernatsky, Mark Lathrop, Mark I. McCarthy, Panos Deloukas, André Tchernof, Tomi Pastinen, Marie-Claude Vohl, Elin Grundberg. DOI 10.1038/s41467-019-09184-z

    Fine mapping of genome-wide association study signals to identify genetic markers of the plasma triglyceride response to an omega-3 fatty acid supplementation The American Journal of Clinical Nutrition, 2019/01/08. Bastien Vallée Marcotte, Frédéric Guénard, Simone Lemieux, Patrick Couture, Iwona Rudkowska, Philip C Calder, Anne Marie Minihane, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1093/ajcn/nqy298

    Nutrigenetic Testing for Personalized Nutrition: An Evaluation of Public Perceptions, Attitudes, and Concerns in a Population of French Canadians Lifestyle Genomics, 2019. Vallée Marcotte, B., Cormier, H., Garneau, V., Robitaille, J., Desroches, S., Vohl, M.-C.. DOI 10.1159/000499626

    Familial resemblances in human plasma metabolites are attributable to both genetic and common environmental effects Nutrition Research, 2019. Tremblay, B.L., Guénard, F., Lamarche, B., Pérusse, L., Vohl, M.-C.. DOI 10.1016/j.nutres.2018.10.003

    Current knowledge and interest of French Canadians regarding nutrigenetics Genes and Nutrition, 2019. Vallée Marcotte, B., Cormier, H., Garneau, V., Robitaille, J., Desroches, S., Vohl, M.-C.. DOI 10.1186/s12263-019-0629-7

    Correlates of the difference in plasma carotenoid concentrations between men and women British Journal of Nutrition, 2019. Allore, T., Lemieux, S., Vohl, M.-C., Couture, P., Lamarche, B., Couillard, C.. DOI 10.1017/S0007114518003045

    Correction to: Functional variation in allelic methylomes underscores a strong genetic contribution and reveals novel epigenetic alterations in the human epigenome (Genome Biology (2017) 18 (50) DOI: 10.1186/s13059-017-1173-7) Genome Biology, 2019. Cheung, W.A., Shao, X., Morin, A., Siroux, V., Kwan, T., Ge, B., Aïssi, D., Chen, L., Vasquez, L., Allum, F., Guénard, F., Bouzigon, E., Simon, M.-M., Boulier, E., Redensek, A., Watt, S., Datta, A., Clarke, L., Flicek, P., Mead, D., Paul, D.S., Beck, S., Bourque, G., Lathrop, M., Tchernof, A., Vohl, M.-C., Demenais, F., Pin, I., Downes, K., Stunnenberg, H.G., Soranzo, N., Pastinen, T., Grundberg, E.. DOI 10.1186/s13059-019-1702-7

    Associations between self-reported vegetable and fruit intake assessed with a new web-based 24-h dietary recall and serum carotenoids in free-living adults: A relative validation study Journal of Nutritional Science, 2019. Lafrenière, J., Couillard, C., Lamarche, B., Laramée, C., Vohl, M.C., Lemieux, S.. DOI 10.1017/jns.2019.23

    Assessment of the American Heart Association's “Life's simple 7” score in French-speaking adults from Québec Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2019. Harrison, S., Couillard, C., Robitaille, J., Vohl, M.-C., Bélanger, M., Desroches, S., Provencher, V., Rabasa-Lhoret, R., Bouchard, L., Langlois, M.-F., Houle, J., Lemieux, S., Lamarche, B.. DOI 10.1016/j.numecd.2019.03.006

    Associations Between Dietary Protein Sources, Plasma BCAA and Short-Chain Acylcarnitine Levels in Adults Nutrients, 2019/01. Michèle Rousseau, Frederic Guenard, Véronique Garneau, Bénédicte Allam-Ndoul, Simone Lemieux, Louis Pérusse, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu11010173


    Les informations contenues dans cette page sont extraites de différents systèmes experts de l’Université Laval. Si vous constatez une erreur ou avez des questions quant aux données affichées, communiquez avec nous en écrivant à l’adresse repertoire-corps-professoral@ulaval.ca. Nous nous assurerons de rediriger votre demande à la bonne personne.