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Louis Pérusse

Professeur titulaire
Louis.Perusse@kin.ulaval.ca
Pavillon Éduc. phys. et sports
2300, rue de la Terrasse
Local 2150

Membre nommé du comité exécutif
Louis.Perusse@kin.ulaval.ca
Pavillon Éduc. phys. et sports
2300, rue de la Terrasse
Local 1257

Unité de rattachement — Faculté
Médecine

Affiliations
Centre Nutrition, santé et société

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Concordia, Institut national de recherche scientifique (INRS), Université du Québec à Rimouski, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université McGill, Université Laval - Fonds internes, Merinov - Centre d'innovation de l'aquaculture et des pêches du Québec
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024 au 31 mars 2030

Dairy product consumption and risk of type 2 diabetes: a large, prospective, multi-omics investigation among Canadian adults and an assessment of the quality of evidence.
Programme: Dairy Research Cluster 4 - Human Nutrition and Health
Organisme(s) subventionnaire(s): Les producteurs laitiers du Canada, Danish Dairy Research, National Dairy Council
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024 au 31 décembre 2028

Predicting weight loss and metabolic improvements after bariatric surgery through a novel genetic and epigenetic score
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 31 mars 2026

Financements des 2 dernières années

Les médiateurs nutritionnels de la susceptibilité génétique à l’obésité au sein de la UK Biobank: analyse des nouvelles données dérivées du rappel de 24h
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 3 mai 2023 au 31 mars 2024

Nouvelle approche pour faciliter le contrôle de l’appétit et favoriser la gestion du poids à long terme – Volet génétique
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 19 avril 2023 au 1 mars 2024

Identifying nutrition and lifestyle mediators of genetic susceptibility to obesity: towards a precision lifestyle medicine approach to obesity prevention
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2021 au 30 septembre 2024

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

Translational approach to establish the cardiometabolic health effects and mechanisms of action of fish nutrients: from animal models to obese insulin-resistant subjects
Programme: Subventions de recherche programmatique sur l’alimentation et la santé
Organisme(s) subventionnaire(s): Cooke Aquaculture, Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2013 au 31 mars 2023

  • Benoît Boulanger, Doctorat en nutrition
  • Encadrements terminés dans les 5 dernières années

  • Catherine Bertrand, Maîtrise en kinésiologie - avec mémoire
  • Kathryn Adel, Maîtrise en kinésiologie - avec mémoire
  • Annabelle Delisle, Maîtrise en kinésiologie - avec mémoire
  • Annie Bouchard-Mercier, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Publications des 5 dernières années

    Sodium and Human Health: What Can Be Done to Improve Sodium Balance beyond Food Processing? Nutrients, 2024/04/18. Angelo Tremblay, Marie-Pascale Gagné, Louis Pérusse, Catherine Fortier, Véronique Provencher, Ronan Corcuff, Sonia Pomerleau, Nicoletta Foti, Vicky Drapeau. DOI 10.3390/nu16081199

    Relationship between lifestyle habits and cardiovascular risk factors in familial hypercholesterolemia Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2023/10. Laurie Dessureault, Gabrielle Roy, Patrick Couture, Anne Gangloff, Marta Guasch-Ferré, Louis Pérusse, Angelo Tremblay, Jean-Philippe Drouin-Chartier. DOI 10.1016/j.numecd.2023.06.014

    A multi-layer functional genomic analysis to understand noncoding genetic variation in lipids. American journal of human genetics, 2022/08/01. Louis Perusse. DOI 10.1016/j.ajhg.2022.06.012

    The HERITAGE Family Study: A Review of the Effects of Exercise Training on Cardiometabolic Health, with Insights into Molecular Transducers. Medicine and science in sports and exercise, 2022/05/01. Louis Perusse. DOI 10.1249/mss.0000000000002859

    Understanding Gene-Lifestyle Interaction in Obesity: The Role of Mediation versus Moderation Lifestyle Genomics, 2022. Louis Pérusse, Raphaëlle Jacob, Vicky Drapeau, Clare Llewellyn, Benoit J. Arsenault, Alexandre Bureau, Marie-Ève Labonté, Angelo Tremblay, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1159/000523813

    Dietary Mediators of the Genetic Susceptibility to Obesity—Results from the Quebec Family Study The Journal of Nutrition, 2022/01. Raphaëlle Jacob, Catherine Bertrand, Clare Llewellyn, Christian Couture, Marie-Ève Labonté, Angelo Tremblay, Claude Bouchard, Vicky Drapeau, Louis Pérusse. DOI 10.1093/jn/nxab356

    The power of genetic diversity in genome-wide association studies of lipids. Nature, 2021/12/09. Louis Perusse. DOI 10.1038/s41586-021-04064-3

    The fit-active profile to better reflect the benefits of a lifelong vigorous physical activity participation: mini-review of literature and population data. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 2021/03/05. DOI 10.1139/apnm-2020-1109

    Genetic variation in the response to exercise training: impact on physical fitness and performance Principles of Nutrigenetics and Nutrigenomics, 2020.

    Integrative Network Analysis of Multi-Omics Data in the Link between Plasma Carotenoid Concentrations and Lipid Profile. Lifestyle genomics, 2019/11/26. DOI 10.1159/000503828

    Associations of autozygosity with a broad range of human phenotypes. Nature communications, 2019/10/31. DOI 10.1038/s41467-019-12283-6

    The Challenge of Stratifying Obesity: Attempts in the Quebec Family Study. Frontiers in genetics, 2019/10/10. DOI 10.3389/fgene.2019.00994

    Circulating glutamate level as a potential biomarker for abdominal obesity and metabolic risk. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD, 2019/08/31. DOI 10.1016/j.numecd.2019.08.015

    Weighted gene co-expression network analysis to explain the relationship between plasma total carotenoids and lipid profile Genes Nutr, 2019. DOI 10.1186/s12263-019-0639-5

    The relationship between yogurt consumption, body weight, and metabolic profiles in youth with a familial predisposition to obesity Eur J Clin Nutr, 2019. DOI 10.1038/s41430-018-0166-2

    Protein intake and the incidence of pre-diabetes and diabetes in 4 population-based studies: the PREVIEW project Am J Clin Nutr, 2019. DOI 10.1093/ajcn/nqy388

    Network Analysis of the Potential Role of DNA Methylation in the Relationship between Plasma Carotenoids and Lipid Profile Nutrients, 2019. DOI 10.3390/nu11061265

    Familial resemblances in human plasma metabolites are attributable to both genetic and common environmental effects Nutr Res, 2019. DOI 10.1016/j.nutres.2018.10.003

    Associations Between Dietary Protein Sources, Plasma BCAA and Short-Chain Acylcarnitine Levels in Adults Nutrients, 2019. DOI 10.3390/nu11010173


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